Onder de loep: Madeira

Madeira is in onze contreien het meeste gekend als zijnde wijn om saus mee te maken (denk maar aan koeientong in madeirasaus).

Dit gerecht kan inderdaad lekker zijn maar toch moeten we benadrukken dat Madeira een topproduct is!

Laten we dus de “sausmadeira’s” even vergeten en ons concentreren op de echte Madeira.

Eens we beseffen hoe Madeira gemaakt wordt en hoe oud hij kan worden, staan we verstomd over de nog steeds zeer betaalbare prijzen.


Laat je meeslepen in het bijzonder verhaal van Madeira…


Het eiland


Madeira is een vulkanisch eiland gelegen op ca 800 km ten zuidwesten van Portugal in de Atlantische oceaan. Het eiland is erg bergachtig en de wijnbouw gebeurt tot op grote hoogtes en steile hellingen.

Het zuiden van het eiland is het warmste en heeft de meeste wijnbouw; het noorden is kouder en hoger maar er is nog steeds wijnbouw.


Ontstaan van Madeira wijn


Het verhaal gaat dat vroeger ten tijde van de VOC-schepen (Verenigde Oost-Indische Companie) de wijnen uit Madeira die in de schepen geladen, na soms erg lange en woelige zeetochten, erg verbeterd waren.

Pas eind de 18de eeuw realiseerde men zich dat de grote temperatuurschommelingen in de schepen verantwoordelijk was voor het verbeteren van de wijnen. Men besloot algauw dit proces kunstmatig na te bootsen maar dan wel om evidente redenen aan land. Dit deed en doet men vandaag nog steeds door de wijnen te laten rijpen in kunstmatig verwarmde ruimtes.


Druiven van Madeira


Sercial

Verdelho

Boal

Malvasia

Terrantez

Bastardo

Tinta Negra

MoscatelHoge zuren


De zuren in de Madeira’s zijn het gevolg van het kouder klimaat op Madeira. Vooral in het noorden van het eiland en hoog in de bergen is het gevoelig kouder waardoor de druiven minder rijp worden. Hoe rijper de druif, hoe minder zuur;


Natuurlijk heeft ook elke druif haar natuurlijke specifiteit. Zo bevat de ene soort meer zuren dan de andere.

De druif met de meeste zuren is de Sercial, gevolg door de Verdelho, de Boal en de Malvasia.


Het zoet in de wijn is in feite onvergiste suiker.


Estufa-methode


de wijnen rijpen gedurende een 4-tal maanden in een kunstmatig verwarmde ruimte van zo’n 45 a 50°C.

Duurdere Madeira’s rijpen langer (meestal 6 maanden) in een iets minder verwarmde ruimte van zo’n 35 a 40 °C.
Canteiro-methode


De wijnen worden hier niet kunstmatig verwarmd maar liggen te rijpen in een ruimte waar de temperatuur zo’n 30°C bedraagt.Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!