Onder de loep: Champagne

Vinificatie van Champagne








stap 1: vinificatie van klassieke witte wijn


Het reglement van de appellatie schrijft voor dat er per 4000 kg druiven maximaal 2050 liter cuvée mag geperst worden, 410 liter première taille, 205 liter deuxième taille en maximaal 300 liter rebêche.

Noteer hierbij dat enkel de Cuvée en de tweede taille mag gebruikt worden om Champagne te maken!


stap 2: alcoholische gisting en - naar gelang de wijnmaker - malolactische gisting

De most ondergaat een alcoholische fermentatie; de natuurlijke suikers van de druiven worden door bacteriën omgezet in alcohol en koolzuurgas. Dit proces wordt gevolgd door een malolactische gisting waarbij appelzuren door een ander soort bacteriën worden omgezet in zachtere melkzuren.
Sommige wijnboeren echter beslissen niet over tegaan tot malolactische gisting. Hierdoor blijft er meer fraîcheur in de Champagne.



stap 3:  assemblage van witte wijnen van verschillende oogstjaren en dito wijngaarden.


Opgepast, uiteraard geldt dit niet voor millésime-Champgagnes. Hier staat het wijnjaar op het etiket vermeld. Dat betekent natuurlijk dat de wijn van één enkel oogstjaar afkomstig is.


stap 4: toevoeging van ongeveer 25 gr/liter “liqueur de tirage” (mengsel van suiker en gist, opgelost in witte wijn).


De witte wijnen met de suiker en de gist worden nu op flessen getrokken. De aanwezige gisten gaan de suiker omzetten in alcohol waarbij koolzuurgas wordt geproduceerd dat niet kan ontsnappen uit de fles. Deze is immers afgesloten met een kroonkurk.

Dit koolzuurgas zijn dus de belletjes van de schuimwijn.

Dit proces is beter bekend onder de noemer  “tweede gisting”. en duurt enkele weken tot enkele maanden.

Hoe langer de duurtijd, hoe beter de kwaliteit van het eindresultaat. Gezien de gistcellen na verloop van tijd dood gaan en zinken naar beneden in de fles, vormen zij een bezinksel (lie) dat complexiteit geeft aan de witte wijn. Topchampagnes rijpen op die manier soms 10 jaar en meer.

Intussen echter is er ook de “Remuage” van de wijn.

De flessen worden met hun hals naar beneden geplaatst zodat de dode gistcellen zinken richting kroonkurk.


stap 5: Dégorgemont en dosage


Wanneer de wijnmaker beslist heeft dat de wijn klaar is zal hij overgaan tot het dégorgeren ervan. Alle dode gistcellen zijn bezonken in de hals van de fles en die moeten er uit.

Dit doet hij door de hals van de fles te bevriezen en vervolgens de kroonkurk te verwijderen. Door de druk op de fles (ten gevolge van het koolzuurgas) schiet als het ware de prop met dode gistcellen uit de fles. Dit gaat gepaard met enig verlies van witte wijn. De fles wordt opnieuw aangevuld met een beetje dosage (mengels van Champagne en siroop).

Dit laatste bepaalt de uiteindelijke smaak van de Champagne (droog, halfzoet, zoet)


De fles wordt nu definitief gekurkt en klaargemaakt voor de markt.



Appellatie Champagne


De 17 Grand Cru gemeenten van de appellatie Champagne


Ambonnay, Avize, Ay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Louvois, Mailly, Oger, Oiry, Puiseulx, Sillery, Tours-sur-Marne; Verzenay en Verzy

De beroemdste en beste wijngaarden zijn gelegen in Ay, Avize, Bouzy, Cramant en Verzenay.


De 38 Premier Cru gemeenten van de appellatie Champagne

 

Avenay-Val-d’Or, Bergeres, Bezannes, Billy-le-Grand, Bisseuil, Chamery, Champillion, Chigny-les-Roses, Chouilly, Coligny, Cuis, Cumieres, Dizy, Ecueil, Etrechy, Grauves, Hautvillers, Jouy-les-Reims, Les Mesneux, Ludes, Mareuil-sur-Ay, Montbre, Mutigny, Pargny-les-Reims, Pierry, Rilly-la-Montagne, Sacy, Taissy, Tauxieres, Tours-sur-Marne, Trepail, Trois-Puits, Vaudemange, Vertus, Ville-Dommagne, Villers-Allerand, Villers-aux-Noeuds en Villers-Marmery.

 

Wine in a Bottle importeert 2 Champagnes waaronder Champagne brut, diverse premier Cru’s en diverse Grand Cru’s.

 

-Maison Henri Abelé uit Reims

-Maison Lombard uit Epernay

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!