Het doel van wijndomein De Caybergh is een terroirwijn maken, waarbij de invloed van de natuur centraal staat.
Dit gebeurt met de Pinot Noir en Chardonnay druif via een natuurlijke vinificatie.

Wijndomein De Caybergh is een kleinschalige wijngaard van 1,1ha. Door de insluiting van huizen, bomen en hagen is er een zeer goed microklimaat en is de wijngaard daardoor beter bestand tegen nachtvorst en plantensterfte. Daarenboven ligt het wijndomein op de hoogste heuvel uit de omgeving. Dit zorgt tijdens de winterperiode voor een zachtere temperatuur in onze wijngaard. De hogere ligging van het perceel is verder ook gunstig voor de verluchting van de wijngaard, wat goed is tegen het voorkomen van schimmelziektes. Er wordt vooral preventief gewerkt betreffende ziektes en dit met biologische middelen. Verder wordt er gekozen om zeer streng te triëren tijdens de oogst.

Zowel in de wijngaard alsook in de wijnkelder wordt er op een natuurlijke wijze gewerkt. De invloed van de wijnbouwer ligt zo laag mogelijk, om de natuurlijke eigenheid of de terroir expressie te kunnen bekomen. Er is verder ook gekozen voor kwalitatieve wijnstokken, deze weerspiegelen de complexiteit en de mineraliteit van het terroir. Het uiteindelijke streefdoel van het wijndomein De Caybergh is kwaliteitswijnen te bekomen, zonder enig compromis naar kwaliteitsverlies. Verder wordt er in de wijnkelder en de wijngaard op basis van de modernste inzichten gewerkt.

Ook is er gekozen om zich te focussen op de Pinot Noir als stille wijn. Dit is een uitdaging in ons klimaat, onder meer door de zeer hoge gevoeligheid aan botrytis (dit is een schimmel die de druiven aantast, waardoor deze niet meer bruikbaar zijn in de vinificatie) en nachtvorst (door de zeer lage temperaturen in de winter is er veel plantsterfte, maar er is ook kans op schade voor het afvriezen van de knoppen in het voorjaar). Bovendien ligt het rendement ook veel lager dan bij andere druivenrassen. De keuze voor Pinot Noir is een keuze uit liefde voor de druif. Daarnaast telen ze ook met dezelfde zorg en aandacht de Chardonnay druif.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!