Kristallen in mijn wijn. Wat nu?

Geplaatst op 27-04-2018

Het komt al eens dat mensen schrikken van kristallen in hun (meestal witte) wijn.  Een discussie tussen vermeende wijnkenners barst los.
"Weg ermee" zegt Jef, die wijn is slecht. "Niks van" oreert Marc, "de wijn is niet gefilterd".Helaas heeft geen van beide heeft gelijk.

De vorming in de fles is een puur natuurlijk proces en is in feite niets anders dan een scheikundig verbinding van moleculen in de druif (wijnsteenzuur en kalium).
Deze kristallen (ook wel diamanten genoemd) vormen zich bij aanzienlijke temperatuurschommelingen van de wijn.
Ze zijn het zichtbare bewijs dat de druiven tijdens de oogst in goede conditie waren, de nodige zuren en kalium bevatten en dat de wijn goed rijpt.

De wijnbouwer kan perfect deze kristallen vermijden door de wijn sterk af te koelen maar dit komt de kwaliteit niet echt ten goede.

Kortom, aarzel niet meer, wijnkristallen wijzen op kwaliteit en zijn volstrekt schadeloos!
Gewoon door een beetje voorzichtig te schenken kan je vermijden dat ze in je glas terecht komen. Krijg je er toch binnen, geen nood, het kan heus geen kwaad.

To sulfiet or not to sulfiet?

Geplaatst op 27-12-2017

Wat is Sulfiet?
Sulfiet is een bewaarmiddel dat sedert de Romeinen wordt gebruikt om wijn te beschermen tegen micro-organismen en oxidatie;  het zorgt er voor dat wijn niet gaat verder gisten in de fles, niet bruin gaat kleuren of eenvoudigweg slecht gaat smaken.
Het gehalte aan sulfiet is het hoogst bij net gebottelde wijnen omdat overgepompte wijn extra beschermd moet worden. Soms kan je de sulfiet ruiken (prikkelende geur van een pas afgestreken lucifer).
Na verloop van tijd gaat de vrije sulfiet zich binden aan andere stoffen in de wijn en aldus zijn beschermende kracht verliezen.
Sulfiet en gezondheid
Bij berperkte inname is sulfiet onschadelijk voor de mens.
Volgens de wereldgezondheidsorganisatie kan er gerust een hoeveelheid van 0,7 mg per kg lichaamsgewicht worden ingenomen, voor een gemiddelde volwassen mens is dit  dus zo'n 50mg.
Volgens de wetenschap is zo'n 5% van de mensen overgevoelig aan sulfiet. De symptonen zijn misselijkheid, hoofdpijn, slechte spijsvertering en kortademigheid.
Hoeveel sulfiet zit er in een fles wijn?
Ter info, sedert 2005 dient er van Europa op elke fles wijn met meer dan 10 mg/l sulfiet, de vermelding "bevat sulfiet" te staan.
Haast alle wijnen behalen of overschrijden deze minimum hoeveelheid (ook biologische en bio-dynamische wijnen!)
De maximum-normen zijn dan weer aan de hoge kant: 160 mg/l voor rode wijn, 210 mg/l voor witte wijn en zelfs nog meer voor zoete wijnen !
Mijn inziens ware het beter geweest indien Europa had verplicht het preciese gehalte aan sulfieten op de fles te vermelden; zowel de wijn met 11 mg/l  als deze met 160 mg/l hebben nu dezelfde vermelding op het etiket...
Ik vrees dat dit het werk is van de lobbying van de grote industrieën (goedkope industriële wijn bevat vaak veel meer sulfieten).
Dit is erg jammer want goede wijnbouwers beperken zo veel als mogelijk het gebruik van sulfiet en behalen soms niet eens de helft van de door Europa opgelegde maximum normen.
Ter info, producten als gedroogd fruit, gepelde garnalen, mosterd, diepvriesfrieten bevatten doorgaans véél meer sulfieten dan wijn. 
Dan maar zonder (toegevoegde) sulfiet?
Helemaal zonder bestaat niet! 
De gisten produceren immers zelf sulfiet tijds de alcoholische fermentatie.
We moeten dan ook spreken over "toegevoegde sulfieten".
Deze wijnen bestaan maar ze houden steeds risico's in. Ze kunnen plots onaangenaam smaken, hergisten in de fles of oxideren. 
Slechts een klein aantal wijnbouwers slagen erin goede wijnen te maken zonder toegevoegde sulfieten.  
Wine in a Bottle selecteerde er één uit de Chateauneuf du Pape, Minha Terra.

Mijn persoonlijke visie
Sulfiet is uitgevonden om schadelijke organismen te doden en bijgevolg de gezondheid van de mens te beschermen.
Ik ben er dan ook voorstander van maar in strikt beperkte mate!
Schitterend oogstjaar 2016 in Barolo.

Geplaatst op 11-11-2017

Stlletjesaan komt de Langhe Nebbiolo en Barbera 2016 op de markt.
Tijd om onze partner Enrico Rivetto te bevragen over zijn impressies betreffende het oogstjaar 2016.

Onder de loep: Madeira

Geplaatst op 06-11-2017

Wat is Madeira en hoe wordt het gemaakt?

Onder de loep: Champagne

Geplaatst op 23-10-2017Champagne is een bijzonder product. 
Het is interessant even te kijken hoe die precies wordt gemaakt.

.

    
Onder de loep: Sherry

Geplaatst op 03-10-2017
Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!